2013. szeptember 6., péntek

Iskola, óvoda, szeptember

Hát megkezdődött, mint mindenhol, sőt, az első hétnek ma már vége is. Azért a belerázódásra kell még egy kis idő, de lassan kezdem látni a fényt a szervezési alagút végén.
Marci idén már ötödikes (!) Regő pedig középső csoportos, Csongor marad boldog anyávalitthonlevős másféléves (na jó, idén kettő).
Így indultak az első reggel

Első nap minden simán ment. Marci bement az iskolába, Regővel mentem az oviba sok csomaggal: ovis zsák, váltóruhák, szandál, tisztasági csomag, írószercsomag, orvosi igazolás, ágynemű... Kicsit izgultam, hogy vajon hogy fog ott maradni a hosszú nyár után, de olyan volt, mintha tegnap ment volna utoljára. Átöltözött, köszönt, kereste Dömét és mentek autózni. Nagyon várta már az ovit, az igaz, hetek óta az ovis mesekönyvet olvastatta, és többször kelt úgy reggel, hogy ma már megyünk oviba? :) Szóval olyan gyorsan végeztem nála, hogy még bőven átértem az iskolába az évnyitó elejére. Marci verset mondott Alizzal párban, nagyon ügyesen, és igazi modern, vagány verset:


 
Nagyon furcsa volt Judit nénit a kis elsősökkel látni, Marcit meg a nagyokkal... És most már van sok új tantárgy is, és az is látszik, mennyire nem voltam képben a saját gyerekkorom és a mostani ötödik közti különbségekkel. Van történelem, földrajz és külön honismeret, van biológia, de egyelőre nincs fizika. Mindennap testnevelés, és van persze erkölcstan. Könyv nem jött hozzá, meg ellenőrző sem egyelőre, de az egész tankönyvszállítmány is késett, augusztus 29-re hirdették a tankönyvosztást, ehelyett a gyerekek kapták meg az első napon azt, ami megjött belőle. A matek feladatgyűjteményük olyan, mint a mi középiskolai zöld könyvünk volt, és négy évig kell használni, a többi könyvben iskolai pecsét van, vissza kell adni. A négy óráig kötelező iskola Marcit szerencsére nem érinti, már tavasszal beadtam a felmentési kérelmet, meg is kapta.
Jönnek aztán a különórák: zeneiskola, illetve idéntől Marci kézilabdázni szeretne. Ez az én ötletem volt, valamilyen sportot mindenképp szeretnék neki, én kezdettől, elsőtől azt gondoltam, a csapatsportok lennének neki valók, tennének jót neki, de az oviban és elsőben helyben volt a karate, hát arra járt. Aztán az apja találta az aikidot, akkor arra. Igazából ez egyik se mozgatta át annyira, amennyire szerintem szüksége lenne, és nem tanulhatott olyan dolgokat, amiket a csapatsport magával hoz: együttműködést, alkalmazkodást, összetartást. Nyáron figyeltem, miben ügyes, mi lenne neki való, így kezdtünk kézilabdázási lehetőséget keresni.  Végül az apja talált egy sportegyesületet, ahol van a korának megfelelő csapat, heti négy edzést tartanak, de elég, ha Marci kétszer jár. Kezdődött a logisztika: mikor hány órája lesz, abba hogyan illik bele a zeneiskola és a többi. 
Tehát: szerda és csütörtök kivételével hat órája lesz. Most ott tartunk, annyit tudunk már, hogy a zeneiskolában idén is hétfőn és csütörtökön van klarinét, tegnap volt órabeosztás, hosszas igénylistával küldtem Marcit az apjával, és elég ügyesek voltak: sikerült összeegyeztetni az iskolai órákat, a szolfézst, a klarinétot és a buszmenetrendet. Már csak a kézilabda hiányzik: hogy ne kelljen túl sok napon buszozni, valószínűleg a hétfői zeneiskola után lesz az egyik edzés, ehhez hétvégén előre kell majd tanulnia keddre is. A másik pedig egy külön napon, amikor hazajön, ebédel, leckét ír és utána kényelmesen odaér a négy órai edzésre, erre egyelőre legjobbnak tűnik a szerda. Kemény lesz, de azt gondolom, ötödikben már lehet egy kicsit terhelni is a gyereket, mindkét dolgot ő szeretné, tehát tennie is kell érte. 

Közben Regőnek is eltelt az első ovis hét, nagyon rutinos és ügyes volt. Az oviban is voltak, lesznek változások, új óvó nénit is kaptak (nem teljesen új, már itt dolgozott, csak másik csoportban) és új gyerekek is érkeztek. A legjobb barát még mindig Döme :) bár a héten egyszer már össze is vesztek, de másnap kibékültek :) Őt is felírattam tornára, mint tavaly, ez játékos fejlesztő torna, szerintem tavaly nagyon jót tett neki, a mozgásának, beszédének, rajzkészségének... és élvezte is. Zajlik még az igényfelmérés egy tízalkalmas úszásra, erre is felírtam, meglátjuk, beindul-e. Ezek mind az ovis bentlét ideje alatt zajlanak, nem jelent neki plusz terhelést, inkább csak egy kis változatosságot, érdekességet és főleg mozgást :)

Azt is végiggondoltuk, hogy velem és Csongorral mi legyen, ahogy közeledik a kétéves korhoz. Többféle lehetőség felmerült: bölcsi, ovi, nekem ezzel párhuzamosan álláskeresés, osztottunk-szoroztunk, és jelenleg ott tartunk, hogy hacsak nem esik be valami visszautasíthatatlan állásajánlat, vagy nem lesz rá feltétlenül szükség, akkor Csongorral is itthon töltöm az első három évet, és majd 2015 januárjában megy oviba, miután előtte december 20-án betölti a hármat.

2 megjegyzés:

Emese írta...

Marci nagyon helyes azon a képen, ahol a verset mondja!
Regő ügyes a gyors beszokással!
Az pedig jó, hogy Csongorral is otthon tudsz lenni három évet :)
Reg

Névtelen írta...

Ügyesek vagytok. :)
Nekünk is ma volt a zongoróra beosztás, hétfőn és csütörtökön lesz 2 órakor. Ez nekünk nagyon jó mert eddig kedd-csüt. volt, este 7-kor. Így csak 2 este terhelt, a taekwondo miatt. Minden más különóra, és a foci is az iskolában van és délután 4-ig befejeződik. : Sokkal könnyebb így. Marcinak meg most lesz sűrűbb egy kicsit, de már ügyes nagyfiú :)