2013. október 4., péntek

Indiánok

Kimennek a falu szélére, bunkernek való helyet keresnek. Csapatokban járnak, nagyjából azonos összetételben, de azért néha változik egy-egy ember. Felderítik a környéket. Modern indiánok, biciklivel járnak és telefon is van náluk, de a lényeg az, hogy az csinálják, amit a fiúk az ő korukban évek, évtizedek óta, vagy talán még régebben. Bandáznak, titkos helyeket fedeznek fel, terveket kovácsolnak, csapatot építenek, történeteket találnak ki.
Még szeptemberben vittem őket a pentelei erdőbe akadályversenyre és onnan haza, öröm volt hallgatni, ahogy mesélte egyik a másiknak, hogy mit csináltak előző nap a falu szélén. Találtak egy nagyon romos, régi házat, igazából csak mohával lepett maradványok, azt fedezik fel. Kinevezik egymást ennek-annak, rangokat osztanak, a "ház" helyiségeit is kinevezik, melyik mi lesz. Aztán elmennek máshová, árkokban bujkálnak, bejárják a Csetét - ez egy kis kirándulóhely itt a falu szélén. Marci aznap, az akadályverseny napján mehetett volna a heti harmadik kézilabdaedzésére - alapvetően kétszer jár - vagy a fiúkkal a Csetébe kirándulni. Kérték, hogy inkább velük menjen, és ő mellettük döntött. Én meg magamban mosolyogva hallgattam őket, a csacsogásukat és a terveiket, és arra gondoltam, hogy pont ilyenek voltunk ebben a korban, mi BMX-banditák voltunk a környékbeli gyerekekkel, keresztül-kasul bicikliztük a környező utcákat, és bár városi gyerekek voltunk, azért megtaláltuk mi is a bunkereket: a vasút túloldalán lévő bokrokba vettük be magunkat.
Egy generáció elmúlt, és hála Istennek semmi sem változott, és én annyira örülök, hogy szép őszi délutánokon nem a számítógépes játékaikat és a kütyüiket mutatják meg egymásnak, hanem mennek, bicikliznek, bandáznak. És közben Marcival a Kányadombi indiánok című könyvet olvassuk esténként, és sokszor ő maga is ráismer: ezek ők. Hiába, hogy legalább egy generációval korábbi náluk az a történet. Nekem az a meglátásom, hogy mióta világ a világ, és ameddig csak hagyjuk vagy lehetővé tesszük, addig a tíz-tizenkét éves fiúk indiánok voltak és lesznek, és ez így nagyon jól van.

1 megjegyzés:

Gabka írta...

Bizony, így van ez nagyon jól!! :-)