2013. július 6., szombat

Jacques Pradell és Luc Vanrell: A kis herceg utolsó titka

Felemás, nehézkesen olvasott könyv. Nagyon érdekelt a téma: Antoine de Saint-Exupéry eltűnése, repülős balesete vagy lelövése, ezt a könyv elején még nem lehetett tudni. De sajnos az érdekes témához érdektelenre sikerült írásmód tartozott, bár azért itt-ott magával ragadott a történet. Látszik, hogy nem a regényírás szándékával készült: újságíró és - már nincs nálam a könyv, úgyhogy elnézést, ha tévedek - a kutató búvár írta, aki végül megtalálta a roncsokat, kiderítette és bebizonyította, hogy tényleg Exupéry gépét találta meg, és azt is, hogy pontosan mi történt vele azon a végzetes napon a második világháborúban, Franciaország partjai felett.
A könyv rövid életrajzi összefoglalással kezd, sokszor személyes részletekkel, levéltöredékekkel. Ez a rész tetszett, alepvetően szeretem az életrajzokat, és olvasmányos is volt. Aztán elkezdi boncolgatni az eltűnés körülményeit, a háború azokra a napokra és arra a környékre eső mozzanatait, még a történelmi áttekintés is érdekes, bár rettentő apró részletekbe menő. Aztán jön az, ami műszaki érdeklődésűeknek és a repülés szerelmeseinek kincsesbánya, engem viszont annyira nem hozott lázba: a konkrétan talált alkatrészek, repülőgépek utáni nyomozás, levelezések, lajstromjelek, listák böngészése, visszatekintés a múltba, csodával határos kinyomozása annak, hogy pontosan mikor, milyen repülőgépeket gyártottak, azok kihez kerültek és hol és hogyan végezték... Így egész izgalmasan hangzik, de a lelkiismeretes kutató a könyvben nagyon belemerül a műszaki részletekbe is, számomra ez már nehézkes volt.
Viszont a vége! Amikor tényleg kiderül, mi történt, összeáll a kép, ráadásul van egy élő tanú, aki a szavával, aláírásával hajlandó hitelesíteni a kinyomozott történetet, az nagyszerű rész. Érdekes, bár kissé vontatott még számomra az örökösök hozzáállásásval foglalkozó rész: ők úgy gondolták, pihenjen inkább nyugodtan az író a hullámsírban, ha nem derült ki a halálakor, hogy mi történt vele, most már ne is derüljön. Én azt hiszem, hasonló helyzetben szerettem volna inkább tudni a történtekről... Ők nem.
Megint csak nem mesélem el a végkifejletet, bár nem olvastam utána, de talán akit érdekel, az wikipédián vagy hasonló forrásokon is megtalálhatja, ha nem akarja elolvasni a könyvet. Műszaki vagy repülős érdekeltségűeknek, vagy aki nem irodalmat keres, hanem dokumentarista összefoglalót, azoknak viszont ajánlom a könyvet.

Nincsenek megjegyzések: