2013. március 21., csütörtök

Csongor 15 hónapos

Bizony, és gyönyörű :) Különösen odavagyok a hajáért, két kis pihés hajú kisfiú után ez a fürtöske a legnagyobb csoda nekem. 


Amúgy 9750 gramm és 80 és fél centi :D azt a felet szerintem csak azért mondta hozzá a védőnő, hogy örüljek, hogy ebben a hónapban is nőtt. És majdnem 13 foga van, pillanatok kérdése az első szemfog kibújása.
Rengeteget fejlődött az elmúlt hónapban, főleg a mozgása, a nagy és a finom is. Ügyesen sétál utcán, már nemegyszer voltunk babakocsi nélkül olyan másfél kilométert sétálni, közben felveszem rövidebb szakaszokra, de inkább csak azért, hogy a nagyobbak se türelmetlenkedjenek, amúgy a saját tempójában bírná ezt a távolságot. Megtanult felmászni szép sorban, méret szerint a bútorokra: először Regő ágyára, a kis gyerekhintaszékre, aztán a mama foteljére, a nappaliban a kisasztalra - erről sürgősen lebeszéltem - és most már a kanapéra is. Ahová még nem tud felmászni, onnan is ügyesen lemászik, letolat.
Megtanult ujjal mutatni, ezt már nagyon vártam, kicsit aggódtam is miatta, de most már nagyon stabilan megvan! Mutat könyvben képekre, van, amit meg is mutat, ha kérdezem - cicát, házat - és tárgyakra, emberekre, mindenre, ami érdekli. Próbál duplo kockákat összeilleszteni, fogantyús kirakót beilleszteni, segít kirakózni. Pakol, pakol, pakol, kifejezetten élvezi a lesöprő, lerántó mozdulatokat. Imádja a kukákat, a cipőket, biztos kukás lesz, esetleg cipész. Egyre jobban érdeklik a képeskönyvek, válogat a polcról, hozza és nézegetjük őket. Visszatért az esti mese, mondókázás - amikor először próbáltam, nagyon rövid volt a lelkesedés, hamar elmúlt az érdeklődés, de most úgy látom, ő is várja, beilleszkedett az esti rutinba a mesélés. "Olvas" is, utánozza a hanglejtésemet, fel lehet ismerni, amikor könyvet lapoz, és dallamosan mesél hozzá. A beszéde amúgy nem fejlődött most sokat, beszéltük már Péterrel is, Marika nénivel is, hogy mintha ő nem úgy tanulna beszélni, hogy egyre több szót megtanul, hanem a sok halandzsából majd kihámozódik az értelem. Tartja magát apa és a hinta, mint stabil szó, meg az ugatás, a többit pedig mi értjük a mutogatással és az egész gesztusnyelvvel együtt, de több értelmes szava még nincs. Egyelőre minden "gakka" :) Mutogat, és mondogatja, hogy gakka, gakka, közben meg halandzsázik.

Most éppen megint taknyos, köhögős, fogzós, bár már úgy tűnik, kifelé jön mindből, ezért nincs is étvágya, bár ami a fogára való, abból azért tud enni. Nem szeretném elrontani, hogy ha nem ízlik neki valami, akkor finomságot kapjon, legfeljebb kiflire, natúr kölesgolyóra, gyümölcsre vagyok kapható, de a legjobb, ha van más ételalternatíva. Általában akad, de ma kiflit ebédelt sóska helyett. Amúgy inkább a mozgás közben evős típus, van, hogy a reggelit otthagyja az etetőszékben, de ha kiteszem a tányérját egy székre, és mászkálhat körülötte, akkor megeszi... remélem, ez nem lesz mindig így, de egyelőre belefér nekem az "örülök, hogy eszik" kategóriába. Érdekes módon csak a reggelivel van így. Kanalat mindig kap, egyelőre nem igazán érdekli, hogy hogy is kéne enni, pohárból is én itatom, de néha már megfogja. Most a napokban rengeteget szopizna, nem is bánom, ilyenkor, amikor nem teljesen egészséges, minden szempontból jó neki. 
A napi egy alvás most már stabilan beállt, bár délelőtt sokszor nagyon álmos, de ha elalszik, akkor délután már nem fog. Ma annyira kókadozott, hogy hagytam fél kilenctől fél tizenegyig aludni, és ennyi. Máskor, ha később látom álmosnak a délelőtt folyamán, akkor igyekszem elterelgetni, kihúzni délig. Autóban stabilan beájul. Éjjel lassan talán kezd jobban aludni, nem akarom elkiabálni, de határozottan pihentebben ébredek pár napja, amióta nagyjából háromra csökkent az éjszakai ébredések száma.

Nagyon anyás, bújós is, ragaszkodó. Ha azt látja, hogy elmegyek, elsírja magát, de hamar vigasztalódik: utánam néznek apával, mamával az ablakból, integetnek, aztán játékkal elterelhető a figyelme. Mindenkit szeret, örül apának, mamának, tesóknak. Gurgulázva nevet, ha birkóznak, és Regő keresztül-kasul mászik rajta - csak én nem érzem teljesen őszintének ezt a nevetést.
Nekem meg a szemem fénye, illatos, puha, göndör hajú pici babám :)

3 megjegyzés:

Dius írta...

Gyönyörű nagyfiú lett már. :)
Ahogy írtál róla, annyira azt éreztem a Te soraid mögött, amit én is mindig éreztem az én legkisebb fiammal kapcsolatban.. hogy vele minden pillanat egy hatalmas ajándék.. valahogy másképp, mint a többiekkel. (anélkül, hogy őket kevésbé szeretné az ember)

Bori, Bende, Zsombor, Zsu írta...

Áááááá nem lehet még 15 hós, még csak most született :)
Édes, gyönyörű nagyfiú már :)

Dóra írta...

Szerintem se lehet 15 hós, annyival később született, mint Rori...és már egyre kisebb lesz az a 4 hó különbség, lassan már el is tűnik. :)
Na, de amit igazán akartam, fiú ő is, és szöszke is, de mégis mennyivel másabb, mint a "nagyok". :) Nagyon aranyos, és tényleg tök jó olvasni ilyen összeszedett jellemzést róla, én erre képtelen lennék. :)