2012. március 13., kedd

Vekerdy Tamás: A pszichológus újra válaszol

Ezt a könyvet olvastam még ki párhuzamosan a Nils Holgerssonnal, közbe-közbe - ezt szerencsére lehetett nem folyamatosan olvasni, hiszen olvasói levelekből és az azokra adott válaszokból áll.
Vekerdy Tamás a hozzám legközelebb álló gyerekpszichológus, tanácsadó. Mondhatni iszom a szavait. Pici koromtól olvastam a Nők Lapjában a válaszait - nem is tudom, mióta van ott rovata, de amióta van, én olvastam. Gyűjtöm a könyveit. Ez a kötet egy sorozat negyedik része: az olvasói levelekből és a rájuk adott válaszokból már megjelent a Kérdezz! Felelek... Gyerekekről felnőtteknek két kötete, aztán A pszichológus válaszol, majd ez. És még van, azt hiszem, kettő. Az elsőket még akkor vettem, amikor gyerek még a láthatáron se volt, de ugye mindig is érdekelt a gyereknevelés, a gyerekpszichológia témája. Vekerdy segítségével tudtam kialakítani az alapelveimet, azokat a sarokpontokat, amik máig a gyereknevelésem alapjait adják. Persze a gyerekekkel változnak.
Egy dolog van, amiben nem tudok vele egyetérteni, illetve kettő, de szerintem egy tőről fakadnak: az egyik, hogy szerinte is túlzott kötődést eredményez a sokáig tartó szoptatás, a másik pedig, hogy a gyereknek ott és úgy kell elaludnia, ahol majd az éjszakát tölti, mert ha megébred éjjel, keresni fogja az elalvása körülményeit. Ezeknek egyrészt az ellenkezőjét tapasztaltam, másrészt más források is alátámasztják azt, amit én gondolok. De ez a jó a gyereknevelési szakirodalomban: az ember tulajdonképp azt választja ki, amit az ösztönei amúgy is megsúgnak, amit helyesnek érez. Vekerdyt én emiatt leginkább óvodáskortól tartom a legjobbnak, bár például a cumi kérdésében elvben abszolút vele értek egyet, vagy abban, hogy a pici babának nincs sok ingerre szüksége, elégnek kellene lennie a normális élet, ami zajlik körülötte.
Nagyon szeretem Vekerdy írói stílusát, ilyen szempontból szívesebben olvasom, mint például Ranschburg tanár urat. Számomra sokkal közvetlenebb, életszerűbb, pedig cikkekben, személyes megszólalásokban Ranschburg is az volt, de a könyveiben valahogy távolságtartóbb, szakmaibb hangulatot alakított ki.
Az éjjeliszekrényemen még vár két Vekerdy-könyv is, szóval a jövőben picit unalmas leszek, de aki szintén szereti az írásait, az járjon ide gyakran :)

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akkor én továbbra is sűrűn látogatlak, mert egyrészt én is nagyon szeretem őt, másrészt még bőven a gyerekek előtt kezdtem őt olvasni és mint ahogy te is, én is főleg belőle építkezem. Szóval rám számíthatsz :)), a gyerekeknek pedig gyors gyógyulást, Vivi.

Lina írta...

Én Vekerdyt még nem olvastam (irulok- pirulok is rendesen), de Ranschburgban azt (is) tiszteltem olyan nagyon,mikor felülírta a szoptatással kapcsolatos nézeteit és meg is jegyezte azt a Szülők könyve frissített kiadásában. Mindezt azért, mert 30 éve kissé mást tartottak, mint mostanság és gerinces, jó szakember lévén odaírta,hogy tévedett :)
Vekerdyt pedig elkezdem olvasni :)

Timi írta...

Köszi Vivi! Lina, azt én is nagyon tisztelem! De azt is, ha valakinek megmaradt a meggyőződése és amellett kiáll. Sajnos szerintem én a Szülők könyve eredeti kiadását olvastam új köntösben, mert ebben nincs az a plusz tanulmány.

Lina írta...

nem tanulmány, csak egy jegyzet, megjegyzés.

kikocs írta...

Én mindig azt gondoltma, hogy mindenben egyetértek Vekerdyvel, és pont ez a könyve, és a másik, a szülő kérdez, a pszichológus válaszolt végigrágva jöttem rá, hogy bizonyos, számomra nagyon lényeges pontokon különbözik a véleményünk, amitől megkérdőjeleződtek a többi feltétel nélküli bizalmaim is. Nekem túl liberális :)

Timi írta...

Én úgy vagyok vele, hogy szeretnék néha olyan liberális lenni, mint ő, szeretném hinni, hogy úgy jó a gyereknek, az az igazán gyerekközpontú... de a gyakorlatban általában ütközik a türelmemmel, a szigorúságommal, a teherbírásommal.

Lina, nekem azt mondta valaki, hogy az új kiadásban egy kb 100 oldalas plusz tanulmány van, az enyémben olyan nem volt.

Lina írta...

Na, azt akkor én sem olvastam, amit én mondok, abban csak egy bejegyzés volt erről.
És én bár, nagyon liberális vagyok és elméletben osztom az ilyen gyermeknevelési téziseket, gyakorlatban túl...hm, hogyan fogalmazzak magamról finoman :D...türelmetlen vagyok. Na, sikerült nagyon finomnak lennem :DD