2012. április 12., csütörtök

Kertész leszek...

Most pont ideillik ez a poszt, kint borús az idő és esik az eső, úgyhogy megmutatom, mit csináltunk azon az egy napon, amikor már nem volt hideg, de még nem esett :)
Marci kiskertjét gondoztuk, kezdett gazosodni, de sokkal korábban még nem állhattunk neki, mert olyan picik voltak a növények, hogy kihúztuk volna őket a gazzal együtt. Most viszont már jól láthatóan kikelt minden: a borsó és a retek már egész méretes, a répa és a hagyma még apró, de számomra jól felismerhető, Marcinak meg megmutattam, melyik az. A karalábé pedig valahol a kettő között. Most jut eszembe, sose vetettem még magról karalábét, mindig palántázni szoktam.
Szóval én tisztítottam a sorokat, Marci kapálta a sorközöket, és a végén szépen elgereblyézte őket. Néha én is besegítettem a kapálásba. Most így néz ki Marci kiskertje:


Aranyos volt egyébként, kérdezte, hogy nem zavar-e engem, hogy segítenem kell, hogy nem ő csinálja egyedül? Elmagyaráztam, hogy remélem, ha most megmutatom, pár év múlva már a nagy kertben sem lesz gond, ha megkérem, hogy ugyan gyomláljon már ki egy sor zöldborsót.
Utána még megnéztem a saját salátáimat a "nagy" zöldségeskertben, szépen megeredtek, velük most nem volt dolgom. Viszont lefotóztam még, amit régóta akartam, a kis barackfák, háttérben a birsalmafával. Még éppen sikerült virágzás alatt elkapnom őket, szép kora esti fényben:


5 megjegyzés:

Bori, Bende, Zsombor, Zsu írta...

Nagyon klassz Marci kertje :)

Orsi írta...

Nagyon ügyes Marci, és ezek a virágzó fák...! :)

cucka írta...

dejó ez a Marci kertje. éppen tegnap olvasgattam Bálint gazda honlapján, és annyira kedvet kaptam hozzá, hogy azt találtam ki, jövőre nekik is hasítunk ki egy darabka földet:
http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/aprilis/a-gyermek-es-a-kert.html

cucka írta...

(bocsi, véletlenül elküldtem az előbb)
sajna a mi barackfánk, meggyfánk virága mind lefagyott, idén nem lesz nagy gyümölcsözön. :( az egyik ágyás retkemet pedig totál kikaparta egy délelőtt alatt egy outlander tyúk. :( (mondjuk, utána 110 grammos kétsárgájú tojást tojt, de ez nem vigasztalt)

mindezt csak azért írom, hogy abba még sosem gondoltam ennyire bele, hogy milyen apró dolgokon múlhat egy egész év termése. jó dolog ennyire saját bőrön megtapasztalni a természet dolgait, érezni, hogy mennyire aprócska homokszemcsék is vagyunk mi ebben a gépezetben és megtanulni értékelni és tisztelni a természetet. :)

Timi írta...

De jó ez a cikk, köszi! Marcit mostanáig nem igazán érdekelte, próbálkoztunk már máskor is keríteni neki kiskertet, de most ez az iskolai vesd bele magad program hozta meg a motivációt.

A barack nálunk is eléggé elfagyott, meg a szőlő :( Utóbbinak talán még van ideje menteni magát! De ez már a tapasztalat: egyik évben sok a barack, a másikban szinte semmi. Tavaly több, mint harminc üveg lekvárt tettem el.