2013. február 5., kedd

Fejős Éva: Bangkok, tranzit

Hű, nem most kéne erről a könyvről írnom... Hanem egy hónappal ezelőtt, frissen. Mindenféle történt és mindenféle fontosabb volt, ez meg csak itt várt piszkozatban.
Igazából azért nem nehéz mesélni róla, mert nem nagy az eltérés a másik Fejős Éva-könyvtől, amivel szinte egyszerre olvastam, az volt a Hotel Bali. Megfordult most nálam az időrend, mert ez az írónő első könyve, az a második, de ez is lényegtelen. Eléggé egy kaptafa a kettő, azóta úgy tudom, sikeresen kitört ebből az írónő, és egészen eltérő témákhoz, kicsit eltérő stílusokhoz is nyúlt. Itt még az egzotikus táj, érdekes emberek, élettörténetek, némi misztikus, titkolózós szálszövés és egy csipet filozofikus bölcselkedés receptjét használja.
Számomra itt is áll az, amit a Hotel Baliról is írtam: ha nem akar annyira titokzatos lenni, ha nem akarja az olvasót végig olyan nagyon izgalomban tartani, hanem nyugodtan elárulja egy ponton, hogy ki kivel van vagy szeretne lenni, akkor is érdekes a regény, csak kimaradt volna belőle az a picit izzadságszagú, erőltetett akarás. Szeretem az olyan történetszövéseket, amikor több pontról elindul több sors, majd különféle zegzugokon át összefonódnak életek és találkoznak emberek, ez is ilyen történet, nagyon jól el tudnám képzelni filmen. Mellé háttérnek az egzotikus Thaiföld, Bangkok fényesebb és nyomasztóbb életterei, nyüzsgő város és fehér strandok, ételek, szállodák, a nálunk megszokottól eltérő szokások, és kedvcsinálónak egy kis kóstoló Baliból. Könnyed volt, jó volt, kell az ilyen is.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

valóban nem rossz könyv. egyetlen bajom van csak Fejős Éva könyveivel: nekem egy kaptafa az összes. ettől függetlenül tényleg könnyed, főként nyári olvasmányok :) ja, Carol voltam

Timi írta...

Én ezt a kettőt olvastam eddig, de ezeket kétszer :D Először új korukban, most meg karácsonykor valami gyors, könnyed alapon. Tervezek még kölcsönkérni a húgomtól, hogy belelessek, tényleg a többi is egy kaptafa-e, de gyanús nekem, hogy ilyen mennyiségben nem nagyon lehet tényleg értékes irodalmat gyártani. De néha ez is jólesik :)