2011. augusztus 31., szerda

Kétéves státusz, szívhang és aggódás

Ma délelőtt jártunk a védőnőnél és a gyerekorvosnál is. Regő számokban:
2 év
12,5 kg
87 cm
50 centis fej
50 centis mellkas
22/23-as láb
16 fog
A kétéves státuszvizsgálaton a védőnőnél remekül "megfelelt", szépen fejlődik, okos, egészséges kisfiú. A beszéde is nagyon jó, arra, hogy én-t és nekem-et használ, tehát nem Regőnek nevezi magát, azt mondta a védőnő, hogy hároméves szintnek megfelelő. Nekem is volt most tanácsadás, minden oké, most végre meghallgattuk Csongor baba szívhangját is, most hallottam először :) Regőnek is tetszett!
Aztán átmentünk a doktornőhöz, hogy ő is megvizsgálja a kétéves Regőt. Itt már nem volt minden oké :( Azt, hogy enyhén x lába van, mi is láttuk, figyelgettük eddig, néhány hete, és azt gondoltam, majd itt szóba hozom. A doktornő szerint a jobb bokája befelé, míg a lábfeje vízszintesen kifelé fordul, és ezért jár így. Enyhe a dolog, először azt mondta, ez semmi, aztán ahogy neki háttal futott, úgy figyelte meg jobban, és kaptunk beutalót az ortopédiára. 
Amikor megvizsgálta Regőt, még két dologra fény derült: enyhe szisztolés szívzörejt hallott, amire oda kell majd figyelni. Eddig ilyen nem volt, úgyhogy lehet átmeneti is, de ha nem az, akkor EKG-re lesz szükség, és az alapján további vizsgálatokra. A másik pedig, hogy Regőnek ingaheréje van: a jobb oldali heréje hol a helyén van, hol felmegy a hasüregbe. Kétéves korban már mindkettőnek lent kéne lennie, úgyhogy ezt is figyelni kell nekünk is, és majd ő is nézi még. Ha nem marad lent állandóan, akkor a gyereksebészeten egy öltéssel rögzítik, különben a későbbiekben problémát okozhat...
Aztán megkapta a kullancsoltásokból az elsőt, nagyon ügyes volt, csodálkozott, hogy mi történik vele, és egyet nyafogott :)
Most aggódom. Nem akarom, hogy az egészséges(nek hitt) kisfiamnak sebészeti beavatkozásra legyen szüksége, pláne, hogy valami állandósuló szívproblémája legyen... Az ortopédia és a speciális cipő a legkevesebb, az zavar a legkevésbé. Huhh...

7 megjegyzés:

Ági írta...

Biztos nem lesz semmi baja, és kinövi hamar!

Emese írta...

Én is aggódnék, de hiszem, hogy minden rendben lesz vele! Esetleg ti is beléptek a szupinált cipősök táborába :)
Tényleg okos kisfiú, de én ezen nem csodálkozom :)

Ancsa írta...

Biztosan nem lesz semmi komoly baj!! Márknak is volt szívzöreje rögtön a születése után, de szerencsére nyom nélkül elmúlt. Azt az egy öltést pedig (ha szükséges) gyorsan elfelejtitek:-))

Orsi írta...

Szívzörej Borcsinál is volt születésétől, de még egy éves sem volt, mire már nem is hallotta a dokinéni. Most is kifejezetten hallgatta ezt, de nem hallott semmit.
A here-dologhoz nem tudok sajnos hozzászólni, de mindenesetre drukkolok, hogy rendbejöjjön magától, és ne kelljen műteni.
Ügyes volt Regő az oltással! De miért most kapta meg, amikor már vége a nyárnak?

Timi írta...

Köszi mindenkinek :) Ha valakinek születésétől van szívzörej, vagy kétéves korban hallják először, az ugyanaz a kinőhető fajta vajon?
Orsi, oltást tavasszal akartuk, aztán jött a bárányhimlő, utána 4-6 hetet várni kell, aztán már jött a nyár, hol mi nem voltunk, hol a doktornő... de azt mondta, jó most beadni, egy hónap múlva a másodikat, és akkor jövő nyárra már teljesen kialakul a védettség.

Orsi írta...

Timi, nem tudom, hogy a két eset egy kalap alá tartozik-e, de szerintem egyébként igen. Nekünk még van egyébként ezzel annyi teendőnk, hogy majd még az ősz során meg kell mutatni a doktornőnek Borcsit, meghallgatja (lehetőleg olyankor, amikor nyugis és hagyja magát, nem úgy, mint legutóbb...). És lehet, hogy a kardiológiára is el kell majd mennünk, hogy biztosak legyünk benne, megszűnt.
Értem már az oltást. :) Nem kötekedni akartam ám, csak nem értettem. :)

Timi írta...

Utóbbit tudtam ám :)