2013. január 7., hétfő

Csongorról

Tudom, hogy mindjárt 13 hónapos, és akkor úgyis írok majd róla beszámolót, de most annyi közlendőm van :)
Csongor lépeget. Olyan izgalmas figyelni, ahogy egyértelműen gyakorol. Az látszik rajta, hogy nem odaérni akar valahová, hiszen azt bármikor megteszi mászva, hanem naponta többször elszánja magát, hogy ezt most megpróbálja két lábon. És hármat-négyet lép is, asztaltól apáig, aztán zuhan az őt elkapó karokba. Ezt a határtalan bizalmat is jó látni: tudja, hogy őt mindig elkapják.Tegnap hosszasan játszotta ezt: asztaltól apáig, apától asztalig. Utóbbi nehezebb, mert az asztal nem kapja el őt, és jól ki kell számolni az érkezést, hogy ő se kapja telibe az asztalt, de mindig sikerült vagy ügyesen megkapaszkodni, vagy idejében lemenni négykézlábba az asztal előtt.
Gyakorolja még a helyből felállást is, most már egy picike támasz se kell, egy térd se, szépen felegyenesedik. És aztán edz: újra lehajol, átnéz a lába között és feláll. Aztán guggolásokat végez. Szerintem csuda ügyes :)

Már sokkal jobban van, némi köhögéstől eltekintve ma már teljesen olyan, mint a betegség előtt. Eleven, jókedvű, mosolygós, a zörögve lélegzés is elmúlt. Egy napig volt lázas, aztán elkezdett köhögni, és konkrétan hallottam, hogy melyik köhögőroham után múlt el a zörgés. Az orrát még szívom, köptetőt még ma kap, aztán maradnak a vitaminok.

Szerintem az ünnepek alatt sokat hízott, úgy látom, kigömbölyödött. A szülinap után a tojás bevezetésével új világ nyílt meg, most már kapott házi sütiket, tésztát, bundás kenyeret is. Azért figyeltem, hogy egyszerre csak egyféle új alapanyagot kapjon. Ízlett neki minden, karácsonykor és anyukáméknál kifejezetten jó étvággyal evett. A betegség visszavett ebből, de már alakul újra. Megint elfogad némi pépesebb ételt. Jön a kilencedik foga, már az egyik csücske kinn van, emiatt kevésbé szívesen rág, van, hogy félig megrág és kivesz a szájából darabokat.

Kiderült, hogy a sokat hangoztatott "akka" szava valószínűleg autó. Visszanéztem, Regő egyik első szava Bátor kutyánk neve volt, és 13 hónaposan már utánozott állathangokat - aminek az is lehet az oka, hogy szeptember volt, és állandóan kint voltunk - és milyen állatbolond lett. Lehet, hogy Csongor meg autóbolond lesz? Ügyesen tologatja az autókat és berreg neki, felismeri, mindegy, hogy favonat kocsija, duplo autó, busz vagy matchbox. Sőt, ma egy kirakódarabbal repülőzött és berregett hozzá.

Jobban is alszik egy ideje, biztos tudja, hogy egyéves lett, és most már illik. Ez azt jelenti, hogy olyan 3-4x ébred, nappal pedig, ha ideálisak a körülmények, kétórányit alszik, az egyelőre egy nagy kérdés, hogy mikor. Most tart ott - mondjuk már jó pár hete - hogy a két alvás sok, az egy alvás kevés. Ha csak egy félórányira elszundít délelőtt a babakocsiban vagy a hintában, ahova be szoktam tenni, ha fáradtnak és nyűgösnek látom, akkor lőttek a hosszú délutáni alvásnak, és borítékolható a késő délutáni nyűgösség. Ha viszont kibírta ébren a délelőttöt, akkor ebéd után hosszan alszik. Ma mondjuk ötvözte a kettőt, és kb. fél tizenegytől egyig aludt - ez is jó.

Jön-megy, játszik mindennel és pakol, közben göndörödik a szöszke haja, szerintem ez az egyik legaranyosabb korszak. Aztán jön a dackorszak és jaj nekünk - remélem, Regő addigra kilábal belőle :)

1 megjegyzés:

Dius írta...

Nagyon helyes lehet ezzel az "edzéssel", amit leírtál. :)