2012. október 28., vasárnap

Vidámság-Holden

Majdnem három hete piszkozatban áll ez a bejegyzésem, mert azóta képtelen vagyok elvarrni két szálat ezen a kendőn... De képeim vannak róla egészen friss, blokkolódós állapotából, úgyhogy most már írok róla, és legfeljebb utána elvarrom a szálakat :)
A Holden kendőről úgy hallottam, a kezdő csipkekötőknek való ideális darab. Én ehhez képest, abszolút kezdőként tavasszal belevágtam a Berry Yogurt kendőbe, és csak most, fél évvel a nála sokkal bonyolultabb után jutottam el a Holdenig. Emiatt kicsit nagyképűen is álltam neki: ugyan már, ha a bogyós, nagyon csipkés minta ment, akkor ez gyerekjáték lesz... Na kérem, meg kell adni a munkának a tiszteletet, minden darab egyedi, más és más, és a legegyszerűbbnek mondott darabból is sokat lehet tanulni. 

Az eleje könnyen ment: csupa simakötés, a szélén szaporítás, a közepén a középvonal kialakítása. Aztán jött a csipkeminta, ami tényleg egyszerű, semmi különleges technika nincs benne, de azért figyelni kell, és itt voltam én kicsit hanyag. Következésképp többet bontottam, mint a korábbi, bonyolultabb kendőknél :) De aztán összeszedtem magam, jobban odafigyeltem, és a minta is szépen összeállt.
Az új dolog, amit tanultam, a pikós leláncolás volt. Először nem értettem se leírásból, se videóból, aztán megint csak összeszedtem magam, leültem, értelmeztem a leírást és segítséget is kaptam a facebook-csoportban, és meglett. Nagyon szép bogyókat képez a kendő szélén ez a fajta leláncolás, kifejezetten feldobja, és azért is jó, mert ez a fonal részben műszálas, nem annyira tartja a blokkolást, de a pikónak ez is jól áll.

A fonal a Vidámság nevű a fonalam.hu-tól, akciós fonalként vettem négy gombócot még az őszi nagy kiárusításkor, most már nincs is nekik. A legtöbb a fehér benne, de szivárványszínű, nem egyforma vastag, és kötés közben egész más textúrájúnak gondoltam, mint amilyen végül blokkolva lett. 
186 gramm, 595 méter, egy kis darab maradt a négy gombolyagból. Imádom, ha végre elvarrnám azt a két szálat, akkor meleg sálként hordanám a nyakamban, és feldobná a színeivel az esősebbre, ködösebbre forduló őszt.

3 megjegyzés:

Macus írta...

Nagyon szép lett.
Én se kötöttem még Holdent, de készülök, csak még nem tudom, melyik fonalamból. :)

cucka írta...

Nagyon szép lett, gratulálok! :) (én még leragadtam a berry yogurtnál, most meg éppen mici-sapkát kötöttem, de jön az ősz, a tél, a begubózás ideje és megjön a kedvem is a kötögetéshez)

Bori, Bende, Zsombor, Zsu írta...

Gratulálok! nagyon szép :)