2011. december 29., csütörtök

Skarlát

Ismét egy közbeszúrás a beszámolók között: Marci skarlátos. Remek... 25-étől az apukájánál volt tegnap, azaz 28-a kora délutánig, ott egyszer, a 27-re virradó éjszakán volt lázas, de ennyi. Tegnap este is gyanúsan nyugodt és fáradékony volt, ma reggel pedig úgy kelt, hogy nagyon fáj a torka, a hangja pedig olyan volt, mint akinek egy nagy gombóc van a torkában. Csak hőemelkedése volt, 37.5 körül ingadozott egész nap. Viszont magától visszafeküdt öltözés után az ágyba olvasni... gyanús! Délelőtt itt voltak látogatóban anyukámék, babáztak, hoztak karácsonyi ajándékokat, amik hozzájuk érkeztek, meg sütiket, és anyukám vasalt is kicsit :) Marci közben csak ült a kanapén, olvasott, mesét nézett, bágyadt volt.
Péter még reggel elment Kaposvárra Ágiért, a húgomért, aki felajánlotta, hogy a két nap szabadságát nálunk tölti és segít. Az első segítsége az volt, hogy elvitte Marcit a gyerekorvoshoz - onnan jöttek haza ezzel a diagnózissal. Hát először halálra rémültem, mindenféle régi rémtörténetek ugrottak be erről a betegségről, rögtön fel is hívtam a gyerekorvost, akitől épp az imént jöttek el, hogy részletesebben kifaggassam, mi a teendő, főleg a kicsik miatt. Amennyire lehet, el kéne különíteni őket - Csongor még megoldható, ő a hálószobánkban alszik, de Regőtől nem nagyon tudom, csak hogy ne ölelgessék most egymást, illetve Marci szájmaszkot visel. Aztán a védőnőt is felhívtam, később pedig Marci apai nagyapja is telefonált, ő is orvos, plusz elővettünk itthon pár könyvet meg az internetet, és megnyugtattuk magunkat. Régen a szövődmények miatt volt veszélyesebb ez a betegség, amíg nem tudták, hogy bakteriális, de ma már penicillinnel jól kezelhető, azt kapott is Marci, tíz napig szednie kell és az első héten iskolába se mehet. És nem lesz semmi baj. Csongort védi az anyatej, sőt amilyen picike, még a terhesség alatt kapott védőanyagok is, illetve őt jobban el lehet különíteni, csak annak drukkolok, hogy Regő se kapja el, egy kétévessel, illetve két beteg gyerekkel biztos nehezebb lenne... Marci amúgy nincs rosszul, csak magához képest szokatlanul nyugodt, és ha nyel, fáj a torka, de most este például lázas sem volt. Viszont a téli szünet meghosszabbodott egy héttel.

12 megjegyzés:

Emese írta...

Jobbulást Marcinak és drukkolok, hogy a kicsik ne kapják el!

Lina írta...

ó, ez nem jó hír...mielőbbi teljes gyógyulást és azt kívánom én is,ne legyen beteg a két kicsi!
Egyébként Regő tündéri nagy bátyó lett :)

Névtelen írta...

Gyors gyógyulást kívánok Marcinak!

Detti írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Detti írta...

Szió!

Rendszeres olvasód vagyok két hónapja, de eddig nem írtam. Először is nagyon sok boldogságot a csöppséghez. Gyönyörű kisfiú!

Mi 22-én lettünk skarláttal diagnosztizálva. (a 23 hónapos "nagyfiam".) Előtte 2 héttel torokgyuszija volt. Amikor mentünk kontrollra tele volt ovis korú gyerekkel a rendelő, hiába mentünk időpontra. És természetesen valaki ráköhögött abban az 5 percben. 8 nap lappangás és már kezdődött is a 39 fokos lázzal. Az ünnepeket négyesben töltöttük a 6 napos karantén miatt. :( Ilyen még sose volt. Minden rokont lemondani stb. Én is sokkot kaptam a skarlát szó hallatán, főleg, hogy 4 és fél hónaposunk már nem anyatejes sajnos. A doktornéni megnyugtatott, hogy az antibiotikum kúra 2. napjától elvileg már nem fertőz a skarlátos beteg és hamar jobban is lesz. Nekünk a 3. napra volt teljesen láztalan, addig ingadozott. Tegnapig kellett szedni a Curamot naponta 3x 5 ml-t. Ő is csak nagyon fáradt volt és nem evett szinte semmit a torka miatt. Kedden lettünk feloldva a karantén alól a kontroll után. Jöhettek végre nővéremék a 18 hónapos keresztlányunkkal. :)

Nektek is gyors gyógyulást kívánok! Remélem Regő nem kapja el. Erős nagyfiú ő már. :)

Egyébként azt mondta a gyerekorvos, hogy amíg 5 éve elenyészve akadt egy-egy skarlátos, azóta megint megjelent az országban és ugyanúgy "hódít", mint a bárányhimlő. :(

Szofi írta...

Timi, hamar jobbulást Marcinak, remélem, nem lesz semmi gond. Annyira jó volt a szüléstörténeted olvasni!!! :) Hiányzol a topicból már nagyon! Puszi!

Orsi írta...

Jaj szegénykéim, nem is gondoltam volna, hogy a skarlát manapság még létezik- valami miatt úgy hittem, hogy ez már a múlté. Drukkolok, hogy a kicsik ne kapják el, és hogy Marci is hamar jobban legyen. :)

Macus írta...

Gyorsan gyógyuljon meg Marci!!!!

Unknown írta...

Timi! Jobbulást Marcinak! a cím olvasásakor nagyon meglepődtem: én is azt hittem, hogy ez a betegség már nincs ... szorítok, hogy ne kapják el a kicsik! az azért jó, hogy ti megnyugodtatok.

Szofi szívemből szólt: hiányzol!

Annamari írta...

Hogy vagytok?

Hollyéknál is volt az oviba novemberbe de nem kapta el.

Timi írta...

Köszi mindenkinek!

Nálunk volt már az oviban egy járvány, szóval azt nem hittem, hogy eltűnt ez a betegség, egyébként a nagy változékonysága miatt nem lehet ellene oltást kifejleszteni, szóval eltűnni nem fog. De azért meglepődtem.

Detti, köszi a beszámolódat! Marci Maripen Extrát kap. Karantén mit jelent? Hogy ő nem mehet sehova és ide se jöjjenek? Az megvan, de Regőt nem tudom elzárni, bízom a szájmaszkban meg a fertőtlenítésben... Tíz napig nem mehet közösségbe. Ma még nem volt lázas, lehet, hogy estére lesz, de ha tényleg nem fertőz az antibiotikumkúra 2. napjától, az tök jó, mert az ma van!

Bori, Bende, Zsombor, Zsu írta...

Mielőbbi teljes gyógyulást Marcinak és drukk, hogy ne kapják el a kicsik!

Puszi Nektek!