2011. november 26., szombat

Fekete Gyula: A kék sziget

Az utóbbi napok esti és napközbeni pihenős programja ez a könyv volt. Péter vette a Liliomkertben részben azzal a céllal, hogy velem megismertesse, neki maradandó ifjúkori élményt jelentett. A hátoldalon található ajánlás szerint 14 éven felülieknek szóló ifjúsági regény - szerintem ez indokolt is volt a megjelenése idejében, a mai kamaszok viszont talán nem is értenék kellő történelmi, társadalomismereti háttér nélkül. Ha viszont értik, nagyon érdekes, izgalmas olvasmány lehet nekik is, de a szüleiknek talán még inkább. 
Fekete Gyula világot és társadalmat teremt ebben a tudományos-fantasztikus, utópisztikus regényben, és lenyűgöző az előrelátása, Vernénél láthattunk ilyet. A regény 1955-58-ig íródott, és 1944-46 között játszódik, és az író különféle repülő alkalmatosságokat, energiafelhasználási módokat, rakétákat "talál fel" benne, sőt gyakorlatilag az internetet is: a lakásokban van egy képernyő, amin telefonhívással behívható bármilyen tartalom, olvasnivaló, hírek, a napi sajtó, film, zene, de ismerősökkel is lehet beszélgetni, sőt élőképeket nézni a Föld bármely tájáról. Mi ez, ha nem internet?
De előreszaladtam, a történetről nem is írtam. 1944-ben három budapesti fiatal nyilasok elől menekülve különös körülmények között kerül a Csendes-óceán egy világtól elzárt, titokban tartott szigetére, Szimmarenre, ahol évszázadok óta fejlődik egy, a regény idején nagyjából harmincezres létszámú közösség, akik a tudomány és a technika területén jóval előrébb tartanak a külvilágnál, és társadalmilag is sikerült olyan berendezkedést elérniük és fenntartaniuk, ami minden lakosuk megelégedésére szolgál. Ehhez viszont az kell, hogy teljesen el legyenek zárva a külvilágtól, különféle technikai eszközökkel tették magukat láthatatlanná a repülőgépek, hajók, radarok számára. A könyv az 1944-ben odakerülő három fiatal napjain keresztül mutatja be ezt a különleges kis országot, az élet minden területére kitérve. Azt pedig már az olvasó hitére bízza: vajon létezik-e valójában Szimmaren, ahonnan ez a könyv üzenetként érkezik a külvilág számára, vagy valóban Fekete Gyula teremtett ilyen részletesen megírt fantáziavilágot?

Nincsenek megjegyzések: