2011. november 16., szerda

Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol

Úgy tűnik, mintha falnám a könyveket :) Pedig nem ám, az előző kettő egy félig már kiolvasott és egy többször olvasott nagyon vékonyka könyvecske volt. Ezt a mostanit meg szintén harmadszor vettem elő, és inkább csak böngészgettem, mint egy szakkönyvet. Kétszer végigolvastam már: amikor Marcit vártam, kivettem a könyvtárból - akkor még igencsak ritkaság volt a könyvpiacon, mostanra megjelentek hasonló szemléletű kismamakönyvek - amikor pedig Regővel voltam várandós, meg is vettem, és mindkétszer elejétől végéig elolvastam. Most valahogy kevesebb időm, alkalmam és igényem is volt babavárós szakkönyveket olvasgatni, de így a 35. héten úgy gondoltam, ideje elővenni egyet. Inkább csak az utolsó harmadról, a szülésről és a gyermekágyról szóló fejezetekre koncentráltam most, de a könyv már a várandósság előtti hetektől a szoptatás befejezéséig fontos információkat ad olyan szemléletben, amivel a magyar kismama jellemzően nem találkozik. Az írónő német bába, terhességeket és főleg otthoni szüléseket kísér, illetve a szülés után segíti otthonukban a családokat, de a könyv nem az otthon szülésre biztatásról szól, tehát senki, akinek erről a fogalomról negatívumok ugranak be, ne dobja rögtön félre. Minden időszak problémáival foglalkozik, és természetes, finom módszereket javasol a különféle testi-lelki tünetekre, nehézségekre: teákat, homeopátiát, illóolajokat, masszázst, mozgásformákat és hasonlókat. Olyan tudással bír, amilyet régen tudhattak a testről és a benne zajló folyamatokról, bölcsen és toleránsan ír minderről. 
A könyv magyar lektorai Geréb Ágnes és a szoptatással kapcsolatosan Sződy Judit, azt hiszem, azoknak, akiket a téma érdekel, ez a két név is garancia. Sok lábjegyzettel látták el az oldalakat, amelyek segítenek a magyar viszonyok közti eligazodásban, illetve a szoptatásról szóló részekben az írónő sokkal lazább és kevésbé szoptatásbarát elveivel, szokásaival szemben is megírják a saját szakmai tapasztalataikat. Azt hiszem, nekem sokat segített ez a könyv az első két várandósságom alatt, most már inkább csak felidézés volt az átnézése.

3 megjegyzés:

Gabka írta...

Nekem is nagy kedvencem ez a könyv, most épp azt próbálom kitalálni, kinek adtam kölcsön, mert vissza nem kaptam és nagyon jó lenne újra olvasgatnom nekem is.

Timi írta...

Ha dobsz egy címet, elküldöm szívesen!

Gabka írta...

Édes vagy, köszönöm! Remélem, sikerül kinyomoznom a sajátomat, ha nem, akkor élni fogok az ajánlatoddal, köszi! :-)