2011. november 8., kedd

Frances Mayes: Mindennapok Toszkánában

Szerintem ez a könyv, vagy a sorozat többi kötete olyan népszerű, hogy be se kell mutatnom. Az előző két rész a Napsütötte Toszkána és az Édes élet Itáliában címet viseli, előbbiből film is készült, bár inkább csak a könyv alapján, mint belőle, nincs túl sok köze a kettőnek egymáshoz. Van még két szép, igényes albumszerű kötet a sorozatban sok képpel a toszkán életmódról, táplálkozásról, receptekkel. Ezek nekem nincsenek meg, de a regényekből mind a három, ezt az utolsó kötetet a szülinapomra kaptam két hónapja. El is kezdtem rögtön, csak közben elterelt más olvasnivaló, de nagyon vártam már, hogy folytathassam.
Azok kedvéért, akik nem ismernék: az amerikai írónő 1990-ben szerelem első látásra alapon megvett és felújított egy régi villát, Bramasolét Toszkánában, Cortona városának szélén, szinte terápiás céllal a válása után. Közben megismerkedett második férjével, akivel kétlaki életmódba kezdtek: egyszerre élnek Toszkánában és Kaliforniában. Erről, a felújítási munkákról, a környezet és a kultúra megismeréséről szól az első kötet. Az Édes élet Itáliában pedig már a többedik ott töltött nyarukon megtett kirándulásokról, városlátogatásokról mesél.
A Mindennapok Toszkánában húsz évvel az első kötet után, 2010-ben játszódik. Húsz éve járnak vissza Bramasoléba, most már az unokájukat is viszik, barátaik és megszokott helyeik, szokásaik, ünnepeik vannak, szóval beilleszkedtek. Mégis, az európai olvasó számára érdekes, hogy ezzel együtt sokszor mennyire amerikai az írónő, milyen különbségek vannak még így is, hogy húsz éve már Európában is él.
Ha nem lenne elég a kaliforniai házuk és Bramasole, hát vesznek egy düledező kis kőházat a szomszédos hegyen, ahol aztán újra lehet felújítani, kerti lakomákat tartani és küzdeni a vaddisznókkal. Szokás szerint rengeteget ír az evésről és a főzésről, minden fejezet végén egy-két recepttel, néha nekem már túl sok is (gyomorforgató, amikor belsőségeket és hasonlókat esznek). Ebben a kötetben sokat megtudunk Frances Mayes gyerekkoráról, így az amerikai Délről is: onnan származik, és persze főleg főzési szokások tekintetében mesél róla és hasonlítja össze a jelenlegi toszkán életmódjával.
Mindent összevetve vidám, könnyed kis könyv, néha kicsit lehet túl sok vagy unalmas, de ha valaki a magyarországi novemberből a toszkán nyárba vágyik, most van a legjobb alkalom ezt olvasni :).

Nincsenek megjegyzések: