2011. szeptember 6., kedd

Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istennők

Ez a könyv egy - legalábbis számomra - új pszichológiai megközelítésben ír a nőkről. Az írónő egyszerre jungiánus pszichológus és lelkes feminista, mindkét megközelítése meglátszik az írásán. Jung nőképét elég megalázónak találta - ebben egyetértek vele - és a görög mitológia istennőit és a hozzájuk kapcsolódó legendákat hívta segítségül, hogy megalkothassa saját nőképét, filozófiáját, pszichológiai részirányzatát, amit terápiában is használ.
A könyvben, ha jól számolom, összesen hat istennőt vesz sorra, és a nők egyes tulajdonságainak, tulajdonságcsoportjainak, szerepeinek felelteti meg őket. Nem tipizál szigorúan, hiszen bármilyen csoportosítást is alkalmazunk, senki nem sorolható be egyértelműen egy kategóriába, a legtöbben több típusból mosódunk össze, és hol egyik, hol másik kerül előtérbe.
Nagyon érdekes volt megismerni ezeket az istennőket, hogy mikor, milyen életszakaszban milyen hatást gyakorolhatnak ránk, milyen férfihoz vonzódnak, hogyan élik meg az anyaságot, a munkájukat, az idős korukat. Többet is megtaláltam magamban közülük, kit erősebben, kit halványabban. Az utolsó oldalakon ugyan már kissé erőltetett, vontatott volt számomra az olvasás, de összességében jó kis pszichológiai, önismereti könyv, szívesen ajánlom az ilyen érdeklődésűeknek.

Nincsenek megjegyzések: