2011. szeptember 22., csütörtök

Mosódió

Tegnap Marci azzal jött haza, hogy képzeljem el, technikaórán a szelektív hulladékgyűjtésről volt szó, és a Judit néni elmesélte, hogy ők amit lehet, komposztálnak, a többit meg szelektíven gyűjtik, és amíg nem így csinálták, púposan tele volt a (nem szelektív) kukájuk, most meg sokkal kevesebb szemét kerül bele. Kérdeztem, mondtad, hogy mi is így csináljuk? Mire meglepődött, mi is...? Mondtam neki, hogy tudod, a papírt a kályhához visszük, a műanyagot, tejesdobozt egy zacskóban gyűjtjük a mosogató alatt, az üveget egy másikban, a komposztos edényt te szoktad kivinni... Jaaa, tényleg. Lehet, hogy már ennyire természetes neki :) Nálunk sincs már tele egy hét alatt a kinti kuka, és az a célom, hogy a konyhai szemetest, amibe a legtöbb nem szelektív hulladék kerül, szintén csak egyszer kelljen üríteni egy héten. Az utóbbi két-három hétben sikerült is :) Sajnos pelenkát még mindig termelünk, pedig többször nekifutottam, hogy átállunk a moshatóra... szerintem Csongorral lesz még egy körünk.
Mindenesetre tegnap a dm-ben találtam egy nagy zacskó mosódiót. Már régebben ki akartam próbálni, csak pici belvárosi bioboltokba nehezen jutok el, úgyhogy nagyon megörültem neki. Nem mertem megvenni az egykilós, kb. 3000 forintos csomagot, így külön megörültem annak, hogy mellette találtam egy apró próbacsomagot. Már le is ment vele az első mosás, és nagyon elégedett vagyok vele. Minden tisztának tűnik, nincs kellemetlen illata, sőt, a csomagoláson az szerepelt, hogy ha szeretnénk, hogy illata legyen, cseppentsünk pár csepp illóolajat a pamutzsákocskára, amiben a diók vannak mosás közben. Így most finom, enyhe eukaliptuszillata van a ruháknak, mert eukaliptusz illóolaj volt itthon.
Nagyon örülök neki, meg fogom venni a nagy csomagot is, és még olcsóbban is fog kijönni, mint a folyékony mosószer. Marci pedig megmondhatja Judit néninek, hogy mi már nemcsak szelektíven gyűjtünk, de mosódióval mosunk :).
Ja, és ma autómentes nap van, nem megyünk sehova :)

4 megjegyzés:

Lina írta...

Én naponta többször hallom Vikitől az Alma Szuperkukáját :) Igaz, nekem itt messze van a szelektív kukasziget :( így csak a műanyag kerül külön.
Mosódió jó, de én most ezt akarom kipróbálni : http://www.oroshaziszappan.hu/

Emese írta...

Én is kipróbálom :)
Tök jó, hogy Marci ilyeneket tanul a suliban, s hogy ennyire komolyan veszi! Már mi is igyekszünk a környezettudatos nevelésre, remélem az én fiaim is ilyen környezetvédők lesznek :)

Timi írta...

Az a tök jó, hogy ez teljesen sima technika tananyag. Egyébként itthon előbb látta, csak fel sem tűnt neki :)

Orsi írta...

Timi, tök jó tényleg, hogy Marcinak annyira természetes a szelektív hulladékgyűjtés, hogy már fel sem tűnik neki. Ti nem mondjátok, hanem csináljátok. :)
A mosódión én is erősen gondolkodom, de még nem vágtam bele.