2012. augusztus 20., hétfő

Csongor nyolc hónapos

Ezen a mai szép ünnepen az én kisbabám nyolc hónapos lett, még tűzijáték is lesz este a tiszteletére :) Szokás szerint nem tudom a méreteit, adatait, viszont azt tudom, hogy tegnap óta immár hét fog büszke tulajdonosa.
Nem semmi, két hónapja jöttek ki az első fogai, aztán másfél hónap szünet után két hét alatt a következő öt. Belehúzott :) Remélem, ha kijön a nyolcadik metszőfoga (aminek egyelőre semmi jelét nem látom) akkor a rágók előtt lesz pár hét, hónap nyugalom.
Mozgásban rengeteget fejlődött egy hónap alatt, mióta a konduktornál voltunk, pedig egyszeri alkalom volt, és itthon is inkább csak játszásból csináljuk a tornát, sőt, mióta látom a fejlődést, nem is csináljuk. Persze még most sem ül, áll vagy mászik, de már egyáltalán nem aggódom ezen, csak ennyi kellett, hogy megállapítsa egy szakember, hogy minden rendben van vele. Viszont ülve közlekedik babakocsiban és ül az etetőszékben is. Elég nagy területeket bejár, a forgás most már laza rutin minden irányba, és kúszni is próbál, legalábbis ha el akar érni valamit, nyúúúúlik, nyúlik, innen csak egy mozdulat a kúszás. Felmegy hídba, de rendesen, igaz, talpon és a feje búbján támaszkodik, nem a kezén. Szóval nagyon ügyes, büszke vagyok rá :)
Az alvása kicsit megsínylette a fogzást és azt, hogy szerintem napirendi váltásban volt. Ja, meg azt is, hogy mozgalmasra, kirándulósra sikerült a nyolcadik hónapja. Szóval eléggé véletlenszerűen aludt, kétszer vagy háromszor, délelőtt és délután biztos, de nem pontos időpontokban, a harmadik sokszor el is maradt. Az utóbbi napokban azt hiszem, beállt az új, két alvásos menetrendje, most kilenc óra felé lesz álmos délelőtt, és ébredéstől függően valamikor kora délután alszik még egyet, még csak pár napom volt ezt megfigyelni, az a pár se valami szabályos. Éjszaka talán négyszer ébred? Nem számolom, átmegyek, megszoptatom, van, hogy elalszom vele a fotelben, és a következő ébredésére riadok :) azért ez nem gyakori. Volt most pár jó éjszakánk két fog között, amikor eltelt négy óra is két ébredés között. Már kezdtem reménykedni... de nem maradt úgy :) Ami biztos, hogy ötkor kel (bár mostanában, talán amiatt, hogy a nap is később kel kicsit, mintha ez is tolódna) és utána legtöbbször hajlandó még köztünk visszaaludni. Ezért nagyon hálásak vagyunk neki, meg olyan aranyos is, és egyik gyerek se volt ilyen, nekik a mi ágyunk játszótér volt :)
Most már szerintem tök jól eszik, a hozzátáplálásával a szokásos lassú, óvatos mederben haladok, de elkövettem olyan lazaságokat, hogy például evett már paradicsomot vagy szilvát, pedig az később szerepel a táblázatban, viszont most érik. Pár dolog székrekedést okoz neki, azt nem vagy csak óvatosan, ritkán, picit adom. A húsig épp ma jutottunk el, ha minden igaz, nemsokára kapja uzsonnára. A lista pedig (nem időrendben):
 - alma, őszibarack, meggy, körte, szilva
 - krumpli, répa, paradicsom, cukkini, brokkoli
 - rizs, zab, búza
 - csirkehús
 - olívaolaj, petrezselyem
Kétszer eszik, délelőtt és délután valamikor, délelőtt gyümölcsöt gabonával vagy anélkül, délután főzeléket, és most már nem jut eszembe mindig megszoptatni előtte. Nem szándékos ez, vagy egyszerűen elfelejtem, vagy nem sokkal előtte szopizott, és azt veszem evés előttinek. Lassacskán majd az alvásokhoz fog kapcsolódni a szoptatás, és nemsokára, ha tényleg beáll a két alvás, akkor közéjük be fog jönni harmadik étkezésnek az ebéd is. A napirend persze majd az ovitól, iskolától is függ. 
Ááá, már megint ott vagyok, hogy tudom, hogy egy csomó mindent akartam még mesélni róla, és most nem jut eszembe semmi... Inkább mutatok még pár képet.





2 megjegyzés:

Macus írta...

Nem sokkal Csongor születése előtt kezdtelek el olvasni... Most meg már ekkora nagy baba....
Tüneményes!
(Mondjuk az éjszakai kelésekért nem irigyellek... de majd elmúlik az is.)

Timi írta...

Ugye hogy hogy rohan az idő...? Köszi :) Á, nem gond az éjszaka se, olyan kicsi idő ez az életükből :)