2011. szeptember 23., péntek

Kerti munkák

Érdekes, most, hogy jött két esős nap és utána egy kicsit hűvösebb, kellemes 23 fokos napok, mintha valami hirtelen érési folyamat indult volna be a kertben. Egyedül a paradicsom lassult be, ő a forró napsütést, a meleget szereti, de azért így is szedtem tegnap egy fél vödörrel. Viszont most hirtelen sokkal több a paprika, három-négy padlizsán is érőben van, és hatalmas, bokros a szárzeller. Ennek a szárát esszük vacsorához nyers zöldségként, vagy körözöttel, fűszeres túrókrémmel, tesszük salátába, a levelét pedig szárítom későbbi felhasználásra. Úgyhogy a vödröm tegnap sok paprikával, majdnem ugyanannyi paradicsommal és egy hatalmas csokor zellerszárral telt meg.
Hullik a dió, lassan vödörszám lehet szedni a fa alól, amíg még a levelek nagyon be nem takarják. Érik a füge, tegnap leszedtük az első öt-hat szemet, ha még egy kicsit tart a kellemes idő, jó sok fog teremni. A szőlő is tart még. Lassan a krumplit is meg kell nézni, szerintem lehet felszedni. Tegnap a szép időben még megmetszettem a málnát, tőből levágtam a tavalyi száraz vesszőket, és az újakat is jól megrövidítettem. Lassan bemegyünk az ősz közepébe, most már a munkák záró részei következnek, a felkészülés a télre, aztán remélem, egy nagy pihenés a hó alatt.

1 megjegyzés:

Orsi írta...

Nagyon jó a termés, örülök neki! A fügéért irigy vagyok, amióta Görögországban ettem frisset, azóta nem kell az aszalt, viszont nálunk nem terem meg. :( A zellerhez pedig kedvet kaptam a leírásod alapján, én is elropogtatnék egyet most. :)