2012. május 11., péntek

Haladunk

Tegnap kiültettem a hortenziát. Nem véglegesen, mert féltem a téltől, de átültettem virágfölddel egy nagyobb dézsába, a saját táptalaját meghagytam, a dézsának pedig ástam egy gödröt, az alját beterítettük kaviccsal, és így ültettem ki. A dézsa és a gödör szélei közötti hézagot is visszatöltöttem földdel. Így körbe van véve a gyökere, hűti a föld, de mégis be lehet majd hozni telelni. Aztán ha jól bírja nálunk az életet, akkor jövőre kint is maradhat. Le is fotóztam végre!


Hogy ez megvolt, ástunk egy kicsit a homokozó helyén (a többes szám Marcit takarja) de nem nagyon halad, nehéz munka, és mindig meleg van hozzá. Aztán pihenésképpen nekiláttam bozótot irtani: van egy ágyás, ami korábban azt hiszem, fűszerágyás volt, de nagyon elburjánzott, túlnőtte a kereteit, és ráadásul ha megépül a teraszunk, akkor el fogja zárni a közlekedési útvonalat a terasztól a kert egyik oldala felé. Zsályát, citromfüvet ismertem fel benne, de ezek vannak máshol is a kertben, úgyhogy nem sajnáltam őket, pedig általában semmit nem szeretek kiirtani. Szállt a por, a száraz levél, nőtt a levágott kupac, talán elmond valamit a pihenés ezen formájáról, hogy a sövénynyíró olló körülbelül akkora, mint a fél karom. Persze ezzel se végeztem.
Csongor ezt művelte közben igen vagány-formán, láblógatva:


Sütkéreztette a talpát. De csak azt! :) Marci meg az ásásban még segített, aztán Regővel hol itt, hol ott tűntek fel, füleltem, hogy ha bárhonnan sikítozást hallok, akkor jó, akkor megvannak :) Aztán Marci ide is beállt egy kicsit metszeni egy normál méretű metszőollóval.
Ma egy kis körülnézésen kívül sokat nem műveltünk. Megállapítottam, hogy egész fejlett méretű kis zöld eprek teremnek a bokrokon, illetve hogy azért mégis lesz egy kevés cseresznye, nem sok, de arra elég, hogy megegyük. Idebenn pedig a kendőmmel haladtam:

A kép nem adja igazán vissza, de nekem nagyon tetszik. Sose gondoltam volna, hogy tudok ilyen szépet :) nem szerénytelenségből mondom, hogy hű de most ez mennyire szép, hanem mert olyan jó látni, ahogy fejlődik a kezem között, sokkal látványosabban, mint mondjuk egy pulóver. Sorról sorra nő, és már nem tudom fotózáshoz rendesen kisimítani, mert lecsúszik a tűről. Pedig ennél még sokkal nagyobb lesz! 
Aztán idebenn még ez is virágzik:

Neki komoly története van, ez egy nagykorú növény, sőt, 21 éves. 1991-ben a nagypapám egyik testvérének a temetésén voltunk a romániai (azért nem Erdélyt írok, mert Bánát) rokonoknál. Ott láttam egy tornácon körbefutva virágozni a növényem anyukáját, nagyon tetszett, és kértem belőle egy hajtást. 12 évesen, az első saját szobanövényem volt. Itthon elültettem, és évekig locsoltam a kis háromleveles hajtást, ami nem csinált semmit, de élt. Pár év után kinövesztett egy hosszú szárat, aztán sorban a leveleket, és újabb pár év után kezdett virágozni. Most már tekintélyes méretű, jól beindult :)
Regő meg közben a szobatisztasággal haladgat, bepisilés nincs, bekakilás előfordul, jobb lenne fordítva :) De így is nagyon ügyes, és majd ez is elmúlik. És ma először együtt fürdött a két kicsi a nagy kádban :)

5 megjegyzés:

Csupimami írta...

Azt olvastam valahol, hogy ha a hortenzia földjét megszórják rézgáliccal, kék lesz a virága

Mónika írta...

Szerintem nyugodtan kiültetheted végleges helyére a hortenziát, hálás lesz érte, tavasszal meg majd jól visszavágod a szárait.
(évek óta én is így csinálom)
:)

Timi írta...

Csak nálunk nagyon meszes a talaj, anyósom már kétszer próbálkozott hortenziával és nem sikerült neki... Úgy is merjem kiültetni?

Anya, én meg azt hallottam, hogy a talaj minősége adja a színét, savanyú talajban lesz kék, meszesben rózsaszín, pirosas.

Orsi írta...

Nagyon szép a hortenzia, drukkolok, hogy megmaradjon!
A másik virág is nagyon tetszik, nem tudod a nevét? Tök jó, hogy ilyen kitartó vagy és bár nem nagyon fejlődött eleinte, mégis gondoztad, mert lám, milyen szép lett! Magamat ismerve, én feladtam volna, mondván, úgysem lesz belőle semmi. Szerencsére nem hozzám került. :))

Timi írta...

Orsi, hoya, avagy viaszvirág: http://en.wikipedia.org/wiki/Hoya

Ha erre jártok, adok hajtást, csak aztán türelemmel :)