2012. november 20., kedd

Tizenegy hónapos

Csongor György baba már tizenegy hónapos! Könnyen kiszámolható, hogy nemsokára egyéves lesz, de hiába a matematika, ez teljességgel hihetetlen. Ha ránézek, akkor nem: teljesen olyan már, mint egy édes egyéves kisfiú, de hogy mikor lett annyi és hova rohant el az idő...?
Végre pont a hófordulóján tudom az adatait is: 9400 gramm és 76 centi, a feje 47.5, a mellkasa 48 centi. 20-as lába van és nyolc foga - a nyolcadik után hetekig úgy láttam, hogy nagyon jön a 9. és a 10. is, de annyira nem siet mégse, mert még nincs kinn, úgyhogy már nem erre fogom a nemalvást :)
A fejlődési ugrásáról, ami olyan két hete következett be robbanásszerűen, írtam akkor. Azóta is gyönyörűen mászik és darabosat eszik, az integetés mellé pedig felzárkózott a puszidobás is. Olyan is volt már, hogy megmutatta, hol az okos feje :) Egyre ügyesebben használja a kis ujjait, mindent megpiszkál, pörgeti a kisautók kerekeit. Kezdődő beszédében egyértelműen szó az 'aja', ezt apára is használja, van a mammammamm, amit az evésre, cicire is mond, pedig mi sose hívtuk neki hamhamnak és hasonlóknak a kaját, viszont ha őt esszük meg, akkor nyammogunk nagyokat! Mamát is mond a mamára, és ott van még a pápá, plusz a babababa, dádádádá, ajjajjajjaj és hasonló dumák.

Jaj mit is írjak róla, amit még nem írtam meg... Korán kel, sokszor ébred éjjel, mindig szopizik és visszaalszik, kivéve, amikor náthás - mert most az - és háromszor kell szívni az orrát éjjel. Orsi kérdezte, Aconitumot és Chamomillát kapott lefekvés előtt néhány hétig, körülbelül egy hétig aludt tőle jobban, akkor csak 3-4 ébredés volt, sőt egyszer csak egy! de aztán visszaromlott, lehet, hogy akkor már a nátha bujkált benne, elhagytam a bogyót, mert mindegynek éreztem, most meg a náthára kap mást.
Reggel közénk bújik, ha álmos, elalszik, ha nem, hát minket is ébren tart. Ha jó fej, hajlandó eljátszani a járókában, amíg lusta anyja még szundít egy hajnalit, egyébként a járóka már nemigen van használatban. A babajátékok se nagyon érdeklik már, Regőé és a sima használati tárgyak sokkal érdekesebbek. Kuka, seprű, konyhai eszközök, telefon, porszívó. Tologatja a konyhai székeket, megy utánuk, pedig azok azért nehezek egy ekkora kisembernek :) Szóval nemsokára játékválogatás lesz.
Most már ő is reggelizik a fiúkkal, így négy vagy öt szilárd étkezése van. Kockákra vágott margarinos zsemlét, kiflit eszik, tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt, ebédre, vacsorára meleg ételt: húst, zöldséget, rizst, abból, amit mi eszünk, úgy, hogy azért olyan legyen, amit már ehet. Tejterméket, tojást, aprómagvasat és olajos magvakat, édességet még nem kap.
A reggeli öltözős-készülődős buli után irány az ovi, iskola, bolt, posta, majd itthon kilenc körül, szopi után alszik egy nagyot. Még egyértelműen szüksége van a délelőtti alvásra, két órát vagy többet is elalszik. (Marci ilyentájt állt át az egy alvásra, Regő meg másfél éves koráig kettőt aludt.) Az ébredés után vagy van tízórai, vagy nincs, de mivel Csongor szerencsére odavan a gyümölcsért, repes érte, ezért inkább van, és ha túl közel lenne az ebédhez, hát inkább az marad el, mint épp ma is. Megjön Marci, ebédelünk, kicsit játszik, de viszonylag hamar elálmosodik, olyan egy óra körül el is jön az ideje a délutáni alvásnak. A hosszabb ébrenlét ez után következik, délután három-négy órát is ébren van egyhuzamban. Persze, akkor már itthon vannak a tesók, érdekesebb és zajosabb az élet.

Imádja mindegyiket, de apát és mamát is. Bárki érkezik meg, szalad eléjük négykézláb, és szinte azonnal integet. De közben nagyon anyás is, ha kimegyek a látóteréből, nyafog utánam, de azért hamar meg lehet vigasztalni, elterelni a figyelmét. Senkire nem vigyorog akkorákat, mint Regőre, de Marcinak is nagyon örül. 
Aztán jön az este, a vacsora, a fürdés, utóbbit már nem szereti annyira, hamar feláll és kikéretőzik. Biztosan fáradt már addigra, és szopizni is szeretne. A pelenkázást és az öltözést mindegyik alkalommal rettenetesen utálja, kitekeredik a kezemből, nehéz ráadni főleg a pelenkát, a ruhákat aztán már röptében is megoldom. Öltözés után mese, neki még külön, kettesben. Egyelőre nem nagyon érdekli, hol figyel picit, hol csapkodja a könyvet és forgatja az oldalakat, de mindenesetre a szertartás megvan. Aztán szopi, cumival lefektetem, és többnyire, ha fel nem verik, az éjszaka első felében alszik nagyobbat, éjfél után már szaggatottabban. 

Gyönyörű kisfiú lesz belőle, persze már most is az, de a kék szeme, a sötétszőke haja, ami szerintem göndör lesz és még sötétedni fog... A legtöbb és legsötétebb hajú gyerekem - apja fia - és teljesen más alkat, mint Regő volt. Érdekes, mert pillanatnyilag úgy néz ki, hogy ő, aki messze a legnagyobb születési súlyú volt, egyéves korára a legkisebb lesz a gyerekeim közül - persze nem számottevő különbségről beszélek - viszont a legmagasabb. Nagyon érdekes figyelni, ahogy nőnek, latolgatni, hogy milyenek lesznek, mi lesz belőlük... Csongorból például szívtipró:

2 megjegyzés:

Gabka írta...

Ha úgy 15 év múlva összetalálkozik az én Csengémmel, lehet aggódni fogok csöppecskét! :-)

Emese írta...

Ezen az utolsó képen nagyon látom benne a jövőbeni férfit..., ha lenne lányom, lefoglalnám a számára :D

Boldog 11 hónaposságot!