2012. május 4., péntek

A csütörtöki krémes

Pár hete már él a hagyomány, hogy minden csütörtökön sütünk valamit Marcival, lehetőleg olyat, amit gyúrni kell. Eddig nem nagyon blogoltam őket, általában nem olyan nagy számok, bár szépek és finomak voltak, de egy az egyben egy linken található receptből készültek, olyat meg mindenki tud. Most viszont házi krémes készült, amit három helyről ollóztam össze, két könyvből és a desszert.eu honlapról. Nem olyan lett, mint a bolti, de finom, és nem is ronda, úgyhogy közkinccsé teszem.


Hozzávalók:
A tésztához:
30 deka liszt
18 deka vaj vagy margarin (nekem 10 deka vaj és 8 deka margarin volt)
1 tojás
1 ek. ecet
120 ml tejföl
egy csipet só

A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Még egy pici liszttel megszórjuk a külsejét, és egy-két órán át pihentetjük hűtőben - pont, amíg a nagyfiunk fociedzésre megy. Utána kettéosztjuk, két lapot nyújtunk belőle, és egy tepsi hátán, sütőpapíron 160 fokon kb. 20-20 perc alatt egymás után megsütjük őket. Praktikus előtte megszurkálni, hogy ne hólyagosodjon.

A krémhez:
6 tojás
10 deka (vaníliás) porcukor
5 deka liszt
4 dl tej
4 ek. kristálycukor 
1 zacskó Bourbon vaníliás cukor

A tojások sárgáját a porcukorral habosra verjük, közben apránként hozzáadjuk a lisztet, majd egy kevés tejjel lazítjuk, és átöntjük egy lábasba. Lassú tűzön kevergetjük, hozzáadjuk a maradék tejet is, és sűrűre, krémszerűre főzzük, ha kell, botmixerrel keverjük simára. Közben a tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. A krémet félrehúzzuk a tűzről, óvatosan beledolgozzuk a habot és a vaníliás cukrot, és visszatéve még 2-3 percig főzzük. Az egyik tésztalapot tálcára tesszük, rákenjük a krémet. A másik lapot felvágjuk annyi négyzetre, ahány darab krémest szeretnénk, és ezeket helyezzük a krém tetejére.
A tálcát betesszük megint a hűtőbe, és megvárjuk, míg kihűl a krém, majd a négyzetek mentén felvágjuk. Ez a mennyiség elvileg 24 darabra elegendő, gyakorlatilag úgy, hogy a széleket kihagytam, nekem 15 darab normál, krémes méretű krémesem lett. Az ötlet, a mérések és a kivitelezés eleje is Marcit dicséri.

2 megjegyzés:

cucka írta...

én is tegnap krémes sütöttem. :))) úgy látszik csütörtökön (névnapi) krémes úszott a levegőben. :)

(itt is Isten éltessen! ♥)

Timi írta...

Köszönöm :) Én most sütöttem először - illetve Marci :)