2012. június 24., vasárnap

Napok a kertben

A kánikula csúcsán csak reggel és késő délután tartózkodtunk kinn, de amióta éjjel végre megjött a vihar, a napok is picit enyhébbek, éjjel pedig végre normálisan lehűl a levegő, azóta gyakorlatilag az egész napot a kertben töltjük. Még a 35 fokban felállítottuk a medencét, ami másnapra furcsán kezdett viselkedni, majd Marci megállapította, hogy lyukas az alja... valami növény szára kilyukasztotta alátétfóliástól. Azért egyet még pancsoltak az alacsony vízben, aztán leeresztettük, megragasztottuk, Péter felrotálta, elegyengette a tavalyi helyét, és újra megtöltöttük, most már működik :) Képek nincsenek, mert a gyerekeim általában nem lennének szalonképesek azokon a fotókon :) Marci úszik, pancsol, Regőnek egyelőre hideg a víz, úgyhogy kintről labdát meg karikát dobál Marcinak, vagy a medence mellett sétál, és dinoszauruszt fürdet. A nagy medencébe ugyan nem megy bele, de ha ott a nagy, akkor már nem akarja, hogy csináljunk neki külön kis pancsolót a kicsiben :)
Csongor közben takarón hempereg a fűben, vagy babakocsiból szemléli a világot, olyan is van, hogy bent alszik. Tegnap késő délután meglepő békességben játszottak és homokoztak a nagyobbak, mi meg a kis földművessel megtekintettük a birtokot.
Mert van persze munka is, nyírtam füvet még a dögmelegben, aztán a lehűléssel megélénkültem, leszedtem az aktuálisan érett málnát meg egy vödör meggyet, előbbiből szörp készül, utóbbiból pincés meggy. De főleg Marika néni dolgozik, nekem egy nem átaludt éjszaka után képtelenség rávenni magamat, hogy hajnalban kimenjek... Jó ötlet volt majdnem a zöldséges felét krumplival beültetni. Ami egyébként most virágzik és gyönyörű, meg a paradicsom is, a padlizsánjaim is szépen nőnek, remélem, jó idejük lesz, és még a nyár végén teremnek is. A cukkinibokrok még kicsik, de szépen alakulnak, másodjára keltek csak ki, viszont az uborka kifejezetten jól néz ki, lassan indákat növeszt. A másodvetésű borsó hőgutát kapott, olyan, mintha megégett volna a szárán. 
Tényleg igaza lett Marika néninek és Péternek, ez a nyár kertszempontból nem az enyém, de azzal vigasztalom magam, hogy majd a befőzés, eltevés az enyém lesz! Sajnos nem lesz sok eltennivaló, talán még egy adag málnaszörp - annak se tett jót a meleg - a meggyet maholnap le kéne szedni, és akkor az lesz, de elég kukacos. Sárgabarack nem lesz, őszit nem is vártunk, kis fiatal fák még csak mutatóba teremnek. De majd lesz paradicsom, padlizsán és talán szilva... Hosszú még a nyár :)

2 megjegyzés:

Orsi írta...

A meggy nekünk is kukacos volt sajnos, úgyhogy kimagoztam mindet, kézzel, és lekvár lett belőle (már amit elraktam télre).
Akartam már kérdezni, hogy a paleo diéta apropóján mi lesz a sok krumplival? És a befőzést hagyományosan csinálod, vagy átalakítottad a recepteket?

Gabka írta...

Épp tegnap állapítottam meg én is, hogy jééé, mi egész nap be se jövünk a kertből.... :-)) Még Csenge is istenieket alszik odakinn a babakocsiban.

Nálunk nem lett vészesen kukacos a meggy, csak nem elég: ment a fagyóba pár zacsival, meg lett 4 üveg lekvár. Azt hiszem, még vennem kell pár kilót, hogy legyen. Befőttnek is kéne, meg kimagozva is lefagyasztani, mert az meg úgy süteménybe isteni.