A fokozatos áttérés egyik fontos eleme nálam a tejpótlás. Le lehet teljesen szokni a tejről, csináltam már, az se volt gond: a reggelihez gyümölcsteát ittam, a délutáni kávé helyett pedig erős fekete teát. De azt el kell ismerni, annyival finomabb, hangulatosabb egy nagy bögre forró tejeskávé... Szóval, milyen tejet isznak a paleolitok? Szójatej nem jön szóba, a rizs és a zab gabona, bár a zab kompromisszumos, azt egyelőre, kezdőként biztosan fogok használni, de pont a zabtejjel készült kávé nagyon nem ízlett. Van még a kókusztej, konzerv formájában lehet kapni, bár én még nem találkoztam vele, de akkor nem is kerestem. Mielőtt azonban elmentem volna kókusztej-felderítő körútra, szembejött egy recept: hogyan készítsünk kókusztejet házilag? Nagyon egyszerűnek tűnt, úgyhogy ki is próbáltam, kicsit persze megváltoztatva. Így csináltam:
1 liter víz
20 deka kókuszreszelék (állítólag fontos, hogy ne kénnel tartósított legyen - hát, erre ez nem volt ráírva)
A vizet felforralom, beleszórom a kókuszreszeléket és pár percig forralom, aztán állni hagyom. Amikor legközelebb arra járok, megbotmixerezem, majd egy tálba tett textilpelenkára öntöm, a pelust összekötözöm egy madzaggal és felakasztom. Egy ideig folyik, majd csöpög belőle magától is a kókusztej, aztán csavargatni kell. A kókuszzsír egész biztosan jót tesz a bőrnek, nagyon finom volt utána a kezem :) Nem bonyolult, csak mintha ruhát csavarnánk. Amikor nem jött belőle több, a száraz kókuszrostot visszatettem a lábosba, és már csak fél liter vízzel öntöttem fel, és újra felforraltam, lecsöpögtettem, kicsavartam. Így lett 1 1/4 liter kókusztejem, és egy tálka száraz kókuszrostom, amiből kókuszlisztet lehet darálni. A kókusztejet egy nagy befőttesüvegbe töltöttem és betettem a hűtőbe. Ahogy áll, kiválik a tetején a kókuszzsír, amit le lehet szedegetni, és felhasználni sütéshez, főzéshez.
A ma délutáni kávémat már ezzel ittam, úgyhogy kipróbálva, és kifejezetten finom. A szokásos kis édességem helyett pedig mazsolát rágcsáltam hozzá :)
A ma délutáni kávémat már ezzel ittam, úgyhogy kipróbálva, és kifejezetten finom. A szokásos kis édességem helyett pedig mazsolát rágcsáltam hozzá :)
8 megjegyzés:
Ez nagyon jó ötlet és tetszik, hogy minden "része" felhasználásra kerül!
Köszi, hogy megosztottad!
Bár én nem tartok ilyen spec diétát, ki fogom próbálni! Épp ma láttam valamelyik akciós katalógusban a kókusztejet, valami 3 dl körüli volt kb. 500 ft...
én por alakban veszem a kókusztejet, nálunk ezt szeretik a legjobban, főleg azért, mert nem nyákosodik, és nem ülepedik. A kókuszzsír nagyon jó fagyiba!
Fagyiba, komolyan? Hogyan?
Igen, nekem is az tetszik legjobban, hogy mindene hasznosul, és így még olcsóbb is, mint a tehéntej.
Ha kész a konyhám én is kipróbálom és Marcinál is bevezetem a kókuszt :)
http://pocakpanna.blogspot.hu/
http://alexandragasztroblogja.blogspot.hu/search/label/fagylalt
őket ismered?
Igen, ismerem, de a fagyijukat nem néztem. De ma megkóstoltam kicsit a hűtőből kivett, még kemény kókuszzsírt, és rögtön megértettem a fagyit :)
még ez a kókusztejről: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/06/kokusztejes-malnaturmix.html
Megjegyzés küldése